Meny

Verdenscupvinner Halvors vanvittige sesong

Halvor Egner Granerud kunne torsdag 4. mars slippe tårene løs i Oberstdorf: Da ble det klart at Halvor hadde vunnet årets World Cup sammenlagt, mens han satt i isolat.

2021-03-10
svein433a

- Selv om det har sett veldig sannsynlig ut lenge, så var det fortsatt en veldig gledelig beskjed å få. Da jeg fikk beskjeden begynte jeg umiddelbart å gråte, det har vært noen tunge dager nå, men det å endelig få det bekreftet var utrolig godt!

- Dette var et umulig mål jeg satte meg etter forrige sesong, så da å klare det føles uvirkelig. Jeg føler meg litt som en hoppversjon av Leicester, selvom det er lettere å snu en person enn et helt lag.

- Nå skal jeg nyte denne følelsen i dagene og ukene som kommer, og bruke det å løfte kula i Planica som motivasjon mens jeg kommer meg gjennom sykdommen, sier Halvor Egner Granerud selv.

Han er i isolasjon på hotellrommet i Oberstdorf. Granerud testet nylig positivt for korona. Resten av ski-VM går fløyten for Asker-hopperen.

Nå kan imidlertid sesongens beste herrehopper glede seg over at totalcupen er sikret.

Slik reagerte landslagssjef Alexander Stöckl på beskjeden om at Granerud er året sammenlagtvinner:

- Ordfattig. Det er så fortjent, spesielt når ting har gått som det har i det siste. Halvor er en stor idrettsmann og har skrevet historie. Jeg håper denne bekreftelsen for egen innsats gir han en boost for å bli frisk igjen etter smitte med Covid. Gratulere Halvor!

Det utrolige året!
Men la oss ta turen 12 måneder tilbake I tid: Mange har sett TV-intervjuet av en fortvilet Halvor etter at han ble nummer 57 i kvalifiseringen i Holmenkollen 13. mars 2020. Samtidig som Norge stengte ned som en følge av Covid-19-pandemien – gikk Halvor også i en form for Lock-down. Han bestemte seg for at neste sesong skulle bli hans – og det ble lagt en omfattende plan for hvordan dette skulle gjøres. Arbeidet var møysommelig, hardt og en prøvelse for motivasjonen, for når man har hoppet på ski i hele sitt liv, var løsningen at alt måtte læres på nytt.
I et testrenn i juni så det nesten verre ut enn noen sinne med en 19.plass.
På landslagssamling i september begynte man å kunne ane at det gikk i riktig retning, og i oktober var han for første gang best på en økt. (alle økter evalueres). Så kom NM normalbakke i slutten av oktober, og det ble en knepen seier til Daniel Tande i det individuelle rennet, mens Halvor var overlegen i begge lagkonkurransene.
-Det var av og til fristende å ta noen snarveier for å få en resultatmessig kortvarig opptur, men jeg klarte å holde meg til planen. Og det er det som har gjort at jeg har vært så stabil i vinter, forklarer Halvor.

World Cup comeback
I forrige sesong fikk Halvor 8 poeng i World Cup, i sesongpremieren i polske Wisla ble han nummer 4, tangering av karrierebeste. I finske Ruka helgen etter ble det først en ny 4.plass lørdagen, før den første av 5 strake seiere kom søndag. Ingen nordmann hadde vunnet fem renn på rad før dette. Innimellom dette var det skiflyvings-VM i Planica, hvor det ble sølv, 0,5 poeng bak gullet etter fire hopp! Revansjen kom med et vanvittig sistehopp i lagkonkurransen, hvor Halvor sikret gullet i konkurransens aller siste hopp. Underveis flyttet han klubbrekorden fire ganger opp til 244,5 meter.
Hoppuka

I hoppuka ble det masse dramatikk – to seiere i kvalifiseringene, og andreplass i nyttårshopprennet – men et hopp med uflaks i Innsbruck gjorde at det måtte spilles høyt i avslutningsrennet – det endte med 4.plass totalt. Så fulgte en ny suveren periode, med seks nye seiere og norsk rekord i seiere på en sesong, pluss to seiere i lagkonkurranser – i tillegg mistet han to seiere, en i Lahti på grunn av at han hoppet for langt og falt, og en disk i Romaina på grunn av feil på hoppdressen. På vei inn i VM ledet han verdenscupen med 526 poeng, 11 seiere og et stort favorittstempel.

VM-sølv og Covid

VM ble innledet på best mulig vis, med seier i kvalifiseringen, (se også side 9), 4.plass i rennet og sølv i lagkonkurransen. Så kom beskjeden om positiv Covidprøve – og VM var over  - men ikke oppholdet i Oberstdorf. Som Odd Hammernes i sin tid måtte tilbringe flere uker på sykehuset, så måtte Halvor tilbringe 14 dager i isolasjon – samtidig som sykdomsslappheten begynte å slippe taket, fikk han lov til å flytte til en liten leilighet – hvor den siste uka av isolasjonen ble tilbragt, med oppvarting av den Tysk/Norske familien Bauer.
- Her ble jeg tatt utrolig godt vare på, forklarte halvor underveis.

Sesongavslutning og krystallkuleløft
Det ble ikke noe gjensyn med Holmenkollen i år, da alle arrangementer i Norge ble avlyst på grunn av Covid-19 – på en måte passet det Halvor godt, siden han kunne bli frisk i ro og mak – før han (etter at dette ble skrevet) kunne dra til Planica og løfte den store krystallkula, som symbol på at seieren i World Cup var hans – som historiens fjerde nordmann.
For et vanvittig år!
Tekst: Steinar Bjerkmann mf.
Fotos: Tadeusz
Mieczyński/Ronald Brandel/Berkutschi/Skijumping.pl

 

Aktiviteter

31.12.2026
Livsvarig medlemskap

00:00 - 23:55

Asker Skiklubb

Kalender

April
MTOTFLS
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930